Brandtips voor het aansteken van je houten lont

Brandtips voor het aansteken van je houten lont

Loucs’ geurkaarsen zijn allemaal gemaakt met een houten lont.
Duurzamer, gezonder en knettert gezelliger dan katoenen lonten.
Helaas zijn ze ook gelijk wat bewerkbaarder.

Ondanks dat houten lont eenvoudig zijn om aan te steken, als het niet gewend bent, kan de eerste keer wat lastiger zijn en tot grote frustratie leiden. Heb je moeite met het aansteken van je geurkaars, volg dan onderstaande 3 tips en tricks. 

TIP 1: TECHNIEK
Hou bij het aansteken van je lont, de kaars een beetje schuin. Bij je eerste brandbeurt, zorg er voor dat de vlam over de gehele lont wordt aangezet. Je lont is nog nooit aangeweest, hij moet herkennen en in actie komen. Dit kan de eerste keer een paar pogingen nemen! Hier geldt vooral: aandeelhouder wint!

TIP 2: DE EERSTE BRANDBEURT
Vlamt bij je eerste brandbeurt de lont te zacht? Dan “verdrinkt” de lont in de was en kan het de kracht niet verzamelen om goed te branden. 
Dit is te voorkomen door het reeds gesmolten was rondom de lont weg te halen en meer lont zichtbaar te creëren. Dit geeft de houten te lont meer ruimte om vlam te vatten en kracht te verzamelen. 

Niets is minder waar, maar je kaarsen hebben een soort van “geheugen”. Wanneer je eenmaal een brandpatroon hebt, is dit lastig te veranderen. Zorg bij de eerste brandbeurt dat je kaarsenwas over de bovenste laag volledig is gesmolten. Dit kan ongeveer 30 minuten duren.

Doe je dit niet, dan kan je kaars rond de lont een tunnel vormen. De was aan de zijkanten van de kaars, wordt niet meer opgebrand. Met elke nieuwe brandbeurt, wordt die tunnel dieper, totdat de lont zuurstof tekort heeft en niet meer aangaat of kort brandt.

Goed nieuws. Heb je last van kaarsen met een tunnel. Dit is te verhelpen…

Volg ons via instagram en/of de nieuwsbrief en wij zullen je laten zien hoe dit te verhelpen is!

TIP 3: LONT ONDERHOUDEN
Door het aansteken van de lont, ontstaat de vlam. De was voedt je vlam en zorgt dat deze mooi blijft branden. De was wordt door de vlam via de lont omhoog getrokken en verspreid zo de lekkere geur.
Voor een goede branding en vlam, moet je lont kort en schoon zijn. Haal voor elke branding met een servet of je vingers de verkoolde stukjes weg.  

Met deze tips in je achterhoofd is het aansteken van houten lonten eenvoudig en kun je extra genieten van je kaars!


 

Terug naar blog